Ali ribe spijo

Ali ribe spijo

Ali ribe spijo?

Zakaj je to vprašanje sploh zanimivo? Verjetno zato, ker vemo, da ljudje enostavno moramo spati sicer se nam ne piše nič dobrega. Uležemo se v posteljo in zaspimo. Spimo lahko celo v sede, za mizo denimo. Ampak, če vsa živa bitja spijo. ali ribe spijo? Vprašanje je samo po sebi dovolj zapleteno že, če pomislimo, da ribe nimajo vek.

To pomeni, da so njihove oči ves čas odprte. Kako lahko na takšen način sploh kdorkoli spi? In to še ni vse. Ribe se nahajajo v vodi in ni videti, da bi se v času počitka ulegle na tla in malce zadremale. O tem ali ribe spijo ali ne je bilo prelitega že veliko črnila, prav tako se vprašanje bolj v šali kot zares, znajde tudi v gostilniških pogovorih.

Nas pa zanima povsem resno. Če je spanje vitalnega pomena za zdravje živih bitij, saj se telesa med spanjem regenerirajo, kako potem to počno ribja telesa?

Ali ribe spijo ali jim tega ni treba?

O tem ali ribe spijo ali jim tega morda ni treba bi lahko debatirali v nedogled. Znanstveniki, ki te živali preučujejo so ugotovili, da ribe dejansko odidejo na počitek, a temu še zdaleč ne moremo reči spanje. Ker se ribe seveda ne uležejo na tla in imajo oči ves čas odprte, so morale za regeneracijo poskrbeti na nekoliko drugačen način.

Dejstvo je, da na nek načih gredo v “posteljo”. To storijo tako, da se odpravijo v kakšno varno zavetje morskih trav ali drugega rastlinja, ali pa se skrijejo pod kakšno skalo. V resnici so raziskovalci, ki so raziskovali ali ribe spijo opazili, da se nekatere ribe kar nekako prislonijo ob skalo in sčasoma zapadejo v neko stanje globoke meditacije.

Takrat se telo živali odzove na način, da prične z regeneracijo, ki je nujna za preživetje in normalno funkcioniranje. Seveda pa ni nobene potrebe, da bi ribe to počele zgolj ponoči. Njihov bioritem je nekoliko drugačen.

Ali ribe spijo ali samo počivajo?

Raziskovalci po svetu si niso povsem edini v tem ali ribe spijo ali zgolj “meditirajo” oziroma počivajo, ko so v fazi regeneracije. V prid tistim, ki trdijo, da ribe na nek način definitivno spijo, priča naslednje dejstvo. Različne vrste živali namreč izvajajo različne rituale pred spanjem. Tako kot se človek oprha, preobleče v pižamo in krene v posteljo, se na spanje pripravljajo tudi živali.

Vsaka vrsta seveda po svoje, a bistveno za nas je, da obstajajo dokazi, da to počno tudi ribe. Tega seveda niso mogli dokazati pri vseh vrstah rib, a neizpodbitno dejstvo je, da se nekatere vrste rib pred spanjem ovijejo v nekakšno mrežico ali sluz. Ali ribe spijo takrat in zakaj to počno?

Če bi malce ugibali bi rekli, da je to početje dokaj logično, pričakovano in razumljivo. Ribe nimajo vek in kot takšne ne morejo zapreti oči. Da jih ne bi motila morebitna svetloba ali ostali moteči elementi, si na ta način preko oči poveznejo nekakšno zaveso ali masko za spanje. Kdo ve?

Tagovi:

Više članaka