Generalno čiščenje stanovanja

Generalno čiščenje stanovanja

Kako naj poteka generalno čiščenje stanovanja?

Je pred vrati generalno čiščenje stanovanja in vas po malem že zvija v trebuhu saj boste znova ob kakšen lep vikend ali nekaj dni dopusta? Brez skrbi. V tokratnem članku vam bomo podelili nekaj odličnih nasvetov s pomočjo katerih boste brez težav in predvsem precej hitreje opravili s to zahtevno nalogo.

Potrebujete vrstni red del! Najslabše kar bi lahko storili preden pričnete generalno čiščenje stanovanja je, da bi pričeli povsem na pamet. Malo tu in malo tam, pa bo kmalu sledil glavobobol. Preden se lotite načrtovanja, si skuhajte kavo in v miru naredite spisek potrebnih del. Pri tem seznam ločite na dva dela in sicer na vrstni red čiščenja prostorov, ter vrstni red opravil, ki jih boste v posameznem prostoru opravili.

Ena večjih napak je, če najprej pomijete po tleh, potem pa greste brisat prah in pomivati okna. Za začetek upoštevajte naslednji nasvet. Čiščenje pričnite v sobi oziroma prostoru, ki je najdlje od samega vhoda v stanovanje ali hišo.

Generalno čiščenje stanovanja po planu

Ker boste imeli predhodno pripravljen načrt za generalno čiščenje stanovanja, boste seveda precej manj trpeli in tudi prej končali. Da bi končali še prej pa poglejte okoli sebe in pomislite kaj lahko postorijo tudi ostali člani družine. Razdelite različne naloge mednje, sami pa se posvetite svojemu delu.

Ker boste generalno čiščenje stanovanja opravljali na različne načine, bi vam najprej predlagali, da zberete vse smeti in jih odnesete ven. Na ta način boste sprostili kar nekaj prostora, da bo čiščenje lažje, obenem pa ne boste od zunaj nazaj prinašali peska, blata in ostalih nečistoč. Tako, zdaj ste pripravljeni na tisto pravo akcijo. Še več nasvetov tudi na blic.hr.

Ker v tem stanovanju ali hiši živite vi in vaša družina, bo najbolj smotrno uporabiti naravna čistila, ki jih lahko izdelate sami. Če vam do tega ni ali pa morda niste prepričani v učinkovitost takšnih čistil, vsekakor previdno izbirajte le ta v trgovini. S trgovski polic jemljite zgolj preverjena in čim manj agresivna čistila.

Ko generalno čiščenje stanovanja postane mala malica

Ker ste za generalno čiščenje stanovanja uporabili precej zdrave pameti in nekaj načrtovanja, bo le to potekalo tekoče in brez zapletov. Ko boste videli kako hitro napredujete vas bo zgrabilo pravo veselje do pospravljanja. Svetujemo pa vam, da družinskih članov (še posebej otrok) ne preganjate preveč sicer boste hitro obupali.

Pred pomivanjem tal vsekakor dobro posesajte, še prej pa pobrišite prah z vseh površin. Pri tem uporabite antistatične krpe, sicer boste prah samo raznašali po prostoru. Ko bodo čista tudi okna, zavese pa v pranju, pomijte po tleh in se preselite v sosednji prostor, ter ponovite postopek po vrstnem redu.

Še en dober nasvet kdaj opraviti generalno čiščenje stanovanja bi bil, da se ga lotite, ko bo napovedano slabo vreme. Seveda deževje vpliva na čiščenje oken, a če bo hladno in sivo, boste vendarle lažjega srca ostali doma in pospravljali. Obvezno pomečite v smeti vse kar ne potrebujete sicer boste imeli s tem samo dodatno delo.

Tagovi:

Više članaka