Kako deluje placebo

Kako deluje placebo

Kako deluje placebo?

Najprej povejmo kaj placebo sploh je. Gre namreč za “lažna” zdravila narejena iz sladkorja ali solne raztopine, ki na zdravljenje nimajo nobenega učinka, a vendarle se nekaj zgodi. Ko so znanstveniki ugotavljali kako deluje placebo so ugotovili zgolj to, da deluje. Še vedno se ne ve natanko kako in zakaj, a bistvo je, da pomaga.

Pa bodimo kristalno jasni. O tem Kako deluje placebo potekajo raziskave in debate, a placebo nikakor ne more ozdraviti resnih bolezni. V resnici zgolj lajša simptome, a vendarle ne moremo povsem prekrižati niti učinka na fizični ravni. Čeprav velja, da placebo vpliva zgolj na miselne procese v bolnikovi glavi pa je hkrati jasno, da prav ta miselnost in prepričanje pomaga telesu, da se prične samo zdraviti.

Saj veste, ko se udarimo, nekoliko zakrvavimo in občutimo bolečino. Ta sčasoma mine, na mestu rane se naredi krasta, ki se postopoma manjša in sčasoma izgine. Telo se je pozdravilo samo!

Ampak kako deluje placebo?

Še vedno pa ostaja vprašanje Kako deluje placebo. Gre za precej skrivnostno zadevo o kateri lahko zgolj rečemo da deluje. Eden izmed primerov delovanja placeba na fizični ravni je preizkus občutljivosti na bolečino. Različne testirance so spojili z napravo, ki je s pomočjo električnega toka v njihovo roko pošiljala različno visoke sunke.

Tisti, ki so pred tem zaužili placebo tabletko proti bolečini (tega seveda niso vedeli), so bili precej bolj odporni na bolečino kot tisti, ki tega namišljenega zdravila niso prejeli. Da bi tabletka iz sladkorja in vode povzročila takšno reakcijo je seveda nemogoče. Kako deluje placebo je torej misterij, ki še čaka na svoje razkritje.

S placebom pa pomagajo tudi pacientom z različnimi boleznimi po celem svetu. Seveda se njihovo stanje natančno spremlja in beleži ter analizira. Vsi skupaj pa upamo, da bomo nekoč izvedeli kako deluje in imeli od tega koristi prav vsi. Si predstavljate, da bi pozdravili različne bolezi ne da bi za to potrebovali zdravila?

Kako deluje placebo na različne paciente?

Kot smo dejali ob odkrivanju odgovora na vprašanje kako deluje placebo ne moremo trditi, da zdravijo tumorje in druga resna fizična stanja, lahko pa si z njimi močno pomagamo pri različnih psihičnih boleznih in denimo ob pomanjkanju spanca. Seveda pa je težava v tem, da sami ne smemo vedeti, da gre za placebo.

Torej nas mora prevarati nekdo drug. In dodajmo še, da je v resnici potrebno prevarati naše možgane saj si sami vendarle želimo izboljšanja stanja, le vedeti ne smemo za to. Zanimivo je tudi, ko govorimo o možganih je, da so ti v stanju potvarjati resničnost, kadar ne poznajo vseh podatkov. Tudi to je morda pot do razlage kako deluje placebo.

Možgani namreč ob pomanjkanju informacij v film dodajo svoje shranjene informacije iz preteklih izkušenj in na ta način logično zapolnijo praznino. Pa veste kako rečemo temu? Lahko tudi privid, ali pač potvarjanje resničnega sveta brez naše vednosti. Se sliši strašljivo? Saj na nek način tudi je.

Tagovi:

Više članaka