Kdaj imeti otroka

Kdaj imeti otroka

Kdaj imeti otroka?

Eno tistih vprašanj s katerimi ne gre preveč lahkotno operirati je vsekakor vprašanje kdaj imeti otroka. Otroci so najbolj nedolžna bitja tega planeta in si zaslužijo srečne družine in ljubezni svojih staršev. Če niste prepričani, da ste ta hip v zvezi z nekom s kateri želite ostati skupaj za celo življenje, potem otrok nikar ne načrtujte.

Seveda poznamo tisto “se zgodi”, a takrat je potrebno biti pošten do partnerja in do sebe, še bolj pa do nerojenega otroka. Vseeno pa danes iščemo odgovore na vprašanje kdaj imeti otroka in ne kako ravnati, če je ta že na poti. Pri načrtovanju družine morata biti vključena oba bodoča starša in nikakor to ne sme biti zgolj želja enega, drugi pa jo bo samo izpolnil.

Morda je tisti hip to videti prav in se zdi, da bo osrečilo oba, v resnici pa se s časom zadeve precej zapletejo. Pride do nezadovoljstva in očitanja, ki vodi v propad zveze.

Veste kdaj imeti otroka?

Če pri sebi čutite, da veste kdaj imeti otroka, to pomeni, da ste že trdno odločeni. Tako glede vaše starosti, kot tega, da ste pripravljeni opustiti kakšne svoje trenutne radosti in druženja s prijatelji pozno v noč. Gre za zelo resno odločitev, ki vpliva na življenje tako vas kot partnerja in tudi otroka.

Navadno se za družino odločimo, ko je za nami šolanje, imamo redno zaposlitev in smo rešili stanovanjski problem. Seveda so v igri tudi leta kajti mati narava ima tu tudi kaj povedati. Vseeno pa se starostna meja starševstva vztrajno dviguje. Če je nekoč veljalo, da je potrebno za otroka poskrbeti do 30-ega leta, je danes ta številka precej višja. In kdaj imeti otroka potem?

V resnici še vedno velja kar smo zapisali nekaj stavkov nazaj, a k temu dodajmo še en zelo pomemben vidik. Ljudje imamo v življenju nekaj različnih partnerjev. Pomislite, ali trenutno živite s tistim, ki si ga želite za celo življenje?

Kdaj imeti otroka če enega že imamo?

Pa pokukajmo še k eni možnosti in sicer v primeru, da otroka že imate. Kdaj imeti otroka v tem primeru, oziroma kdaj je pravi čas za njegovega bratca ali sestrico? Govorimo o dveh vidikih iskanja odgovora na vprašanje kdaj imeti otroka. Prvi bi bil zdravstveni in sicer, kdaj se odločiti za naraščaj glede na predhodno rojstvo in zdravstveno stanje matere.

Zdravniki tako priporočajo naj med rojstvoma mineta vsaj dve leti. Drugi vidik pa je seveda tisti, ki se tiče sobivanja malčkov in njune vzgoje. Novorojenček namreč zahteva svoj čas in pozornost, zato si je težko predstavljati, da bi ob tem morali skrbeti za sorojenca, ki še ni dovolj samostojen in vedno potrebuje vašo pomoč.

Pomisliti je potrebno tudi na njegovo razumevanje vsega tistega kar se okrog njega dogaja. Nekoliko starejšemu otroku boste lahko dopovedali, da prihaja bratec ali sestrica, ki ga nikakor ne bo izpodrinila, ampak le postala del te ljubeče družine.

Tagovi:

Više članaka