Kdaj opraviti servis avtomobila?

Kdaj opraviti servis avtomobila?

Potrebujete servis avtomobila?

Eden neizbežnih stroškov skoraj vsakega gospodinjstva se nanaša na jeklenega konjička in to je seveda redni servis avtomobila. Ta je pomemben iz več razlogov, predvsem pa zato, da smo na cesti varni in se izognemo nepotrebnim okvaram ter stroškom popravila. Poznamo mali in veliki servis avtomobila pri čemer je mali seveda cenejši, veliki pa cenovno nekoliko bolj zahteven, a vendarle nujen za pravilno delovanje avtomobila. In kakšna je razlika med servisoma?

Mali servis zajema kompleten pregled vitalnih delov avtomobila, zamenjavo filtrov, motornega olja in po potrebi odprava kakšnih dodatnih napak, ki so odkrite med samim pregledom. Med filtre uvrščamo oljni filter, pa filter zraka, ki prihaja v kabino in filter klimatske naprave. K malemu servisu sodi tudi kontrola klime, polnjenje plina po potrebi in čiščenje ter razkuževanje. Večji servis zajema vse našteto, poleg pa še zamenjava glavnega jermena, napenjalcev, vodne črpalke, svečk in jermena alternatorja. Cena je odvisna tudi od znamke in modela avtomobila.

Kam na servis avtomobila?

Vsak med nami ima verjetno priljubljenega mehanika za katerega bi dali roko v ogenj, da je najboljši in najcenejši za servis avtomobila. Bistveno pri tem, pa bi moralo biti nekaj povsem drugega. Še posebej v primeru, ko je vozilo novejše se izplača servis avtomobila opraviti pri uradnem serviserju, ki bo delo opravil profesionalno, uporabil tovarniške in ustrezne dele ter opravljen servis zapisal v servisno knjižico. Ta je še kako pomembna, ko se enkrat odločimo vozilo prodati.

Seveda bo za servis poskrbel tudi vaš mehanik, a razmislite o tem ali je vaše vozilo še pod kakšno garancijo in v tem primeru raje zavijte na uradni servis. Cena namreč ni vse, saj je najbolj pomembno, da je naše vozilo varno in servisirano skladno z navodili proizvajalca. V tem primeru leži odgovornost na lastniku in vozniku avtomobila, ki mora vozilo na servis pripeljati pravočasno. O tem lahko odločajo prevoženi kilometri ali denimo določen čas.

Ko je servis avtomobila predrag

Povsem nekaj normalnega je, da morda v tistem trenutku, ko je na vrsti servis avtomobila nimamo zanj dovolj denarja. To je še toliko bolj pričakovano kadar je na vrsti veliki servis avtomobila. V tem primeru se neredko pripeti, da nam pomagajo hitri krediti. Takšni na nekaj mesecev kar pomeni, da se nekoliko razbremenimo in v nekaj obrokih odplačamo vsoto, ki je potrebna za večji poseg na vozilu. V vsakem primeru pa servisa nikar ne preskočite.

Utegne se namreč pripetiti kakšna okvara, ki vas bo na koncu stala še precej več kot sam servis. In ne le to. Ne srevisirano vozilo obenem ni varno vožnjo. Pomislite samo kaj se lahko zgodi, če preskočite servis ali celo dva in se na cesto podate ne da bi vedeli, da so vaše zavorne ploščice iztrošene. Tudi te seveda preveri serviser ob malem servisu in po potrebi ukrepa, ali pa zgolj opozori, da bo kmalu potrebna zamenjava z novimi.

Tagovi:

Više članaka