Koliko denarja potrebujem za odprtje podjetja?

Koliko denarja potrebujem za odprtje podjetja?

Ali je denar pri odprtju podjetja nujen?

Pravo vprašanje bi bilo vezano na to za kakšno vrsto podjetja gre. Če bodoči podjetnik odpira sp, potem denar za to ni potreben. Sp je zelo enostavno odpreti na VEM točki in celo preko spleta pri čemer nikakršno plačilo ni potrebno. Se je pa treba odločiti o tem kakšen promet bomo delali, saj v skladu s tem tudi plačujemo davščine. V primeru registracije doo pa je zgodba nekoliko drugačna. Tu je denar ključen, saj ga moramo na račun podjetja položiti kar 7500 evrov.

Gre za znesek, ki mora biti na računu ves čas dostopen. To je glede financ tudi vse kar se samega podjetja tiče, a se lahko dodatni stroški pojavijo tudi drugje. Denimo pri notarju, kjer smo hitro ob kakšnega stotaka. Žal drugače ne gre, a je bolje, da je pred pričetkom poslovanja vse v najlepšem redu. Že veste za kakšen posel se boste odločili? Tudi glede tega so stroški različni.

Zagonski denar

Če se bo vaše podjetje ukvarjalo s storitvami, ki zahtevajo določen material, boste seveda potrebovali denar zanj. Še en primer kjer je denar potreben so plače zaposlenih. Ne glede na to ali boste v podjetju sami ali boste imeli zaposlene, morate imeti imeti na voljo dovolj financ za prve mesece poslovanja preden bo v podjetje začel pritekati kapital od prodaje in trženja. Da na tej točki ne bi naredili velike napake, pred pričetkom dela vsekakor pripravite finančni načrt.

Gre za načrt, ki zadeva vse finance v podjetju. Ne le za plače in tekoče stroške, pač pa tudi za različne potrebe kot na primer oglaševanje. Brez tega verjetno ne bo šlo in morali boste oglaševati vsaj na najbolj priljubljenih spletnih platformah kot sta Facebook in spletni iskalnik Google. V tem primeru bo oglaševanje dokaj poceni, a ne nujno rentabilno. Če tega ne znate sami, boste morali računati še na stroške z oglaševalsko agencijo, ki vam bo pripravila kampanje.

Kam po denar, če ga zmanjka?

Ker nesreča nikoli ne počiva in se tudi v poslu rado kaj zalomi, seveda nastopijo trenutki, ko je nujno potrebno najti denar za plačilo različnih reči. Denimo, da vam nekaj strank zamuja s plačili, vmes ste porabili zagonski denar in nenadoma nimate niti za plače niti za obratovanje. V tem primeru lahko poiščete ugoden hitri kredit za podjetja, če je vaše podjetje seveda kreditno sposobno. Težava nastane kadar gre za mlado podjetje z malo prometa.

V tem primeru boste do kredita težko prišli. Ostane pa vam še ena možnost in sicer, da kredit najamete vi sami, kot fizična oseba in potrebno vsoto posodite podjetju. Ko se situacija umiri in zadeve tečejo nemoteno naprej pa lahko podjetje vrne posojilo nazaj na vaš bančni račun. Pri tem bodite skrajno previdni, da se ne boste zapletli v kakšen davčni prekršek. Posvetujte se s svojim računovodstvom, verjetno pa boste potrebovali tudi posojilno pogodbo med vami in vašim podjetjem.

Tagovi:

Više članaka

Kako uveljavljati stroške v podjetju?

Kako uveljavljati stroške v podjetju?

Kdorkoli je že imel opraviti s podjetništvom, se dobro zaveda kako zelo so v podjetju pomembni stroški. Še posebej kadar govorimo o letnih bilancah, ki konec leta povedo koliko je

Postopno varčevanje za težke čase

Postopno varčevanje za težke čase

Da je varčevanje nekaj česar se izredno težko lotimo, ni nič novega. Dejstvo je, da dandanes redkokdo zasluži tako dobro, da bi si lahko privoščil vse kar potrebuje in še nekaj malega da

Kako do nepremičniskega kredita?

Kako do nepremičniskega kredita?

Je napočil čas, ko ste si zaželeli nakup lastne nepremičnine? Če ste prihranili nekaj denarja vam bo seveda precej lažje najeti tudi nepremičninski kredit do katerega žal ni prav preprosto priti. Gre