Zakaj zelenjava gnije

Zakaj zelenjava gnije

Zakaj zelenjava gnije?

Je že tako, da sveže zelenjave in sadja ne moremo vzdrževati v večnost. Da bi zdržala kar najdlje jo moramo seveda tudi pravilno shraniti, kar pa ne pomeni nujno hladilnika. Nekatera zelenjava se bolje počuti pri višjih temperaturah, druga pri nižjih, v nekaterih primerih pa jo je najbolje kar zamrzniti. In zakaj zelenjava gnije?

Eden od razlogov, da zelenjava v hladilniku prekmalu zagnije je povsem logičen a nanj malokdaj pomislimo. Ko domov prinesemo svežo zelenjavo je ta navadno še nekoliko vlažna, poleg te vode pa izloči tudi nekaj svojih sokov. Tekočina se nabira na dnu in posledično povzroči gnitje. To je eden od razlogov zakaj zelenjava gnije.

Če se sprašujete kako rešiti zadevo, obstajata dva načina. Prvi je, da zelenjavo, ki jo navadno hranimo v spodnji posodi, dvignemo na kakšno rešetko. Druga rešitev pa se skriva v papirnatih brisačah katere položimo pod zelenjavo in vpijejo vso vlago. Seveda pa ne smemo pozabiti nanje in jih pravi čas odstraniti.

Zakaj zelenjava gnije že na vrtu?

Težave z gnitjem zelenjave pa se pojavljajo seveda tudi pri njeni rasti in sicer na vrtu. Razlogov za gnitje med rastjo je lahko več in vedno znova se vprašamo zakaj zelenjava gnije kljub temu, da storimo vse kar je v naši moči. Eden izmed razlogov za gnitje morda tiči v prekomerni vlažnosti zemlje oziroma v pretiranem zalivanju.

V tem primeru namreč korenine pričnejo gniti, vse skupaj pa se seveda preseli tudi na preostali del rastline. A zakaj zelenjava gnije, če je zemlja primerno vlažna? Tudi v tem primeru seveda lahko pride do gnitja zelenjave na vrtu. Krivec je morda kakšen škodljivec, ki zelenjavo nekoliko obgloda in na ta način sproži proces gnitja.

To lahko preprečimo tako, da vrt in svoje vrtnine zaščitimo ter redno pregledujemo ali se med solato denimo ne sprehajajo polži, ki jo imajo zelo radi. Prav tako lahko do gnitja zelenjave pride zaradi nastanka kakšne bolezni ali poškodbe zaradi vremenskih razmer.

Zakaj zelenjava gnije čeprav ni vidnega vzroka?

Nekatere vrste zelenjave ne marajo biti na hladnem kar denimo velja za paradižnik. Tega sicer običajno vsi shranjujemo v hladilnik a je to napaka. Paradižnik tam postane kašast, spremeni se mu okus in prične tudi gniti. O tem zakaj zelenjava gnije obstaja kar nekaj različnih debat. Za paradižnik pa velja, da ga shranimo na suh, hladen in temen prostor.

Če pa je še nekoliko zelen, mu bo dobro delo tudi dozorevanje na okenski polici. Tudi krompir, čebulo in česen hranimo na suhem in temnem prostoru, nikakor pa ne v hladilniku. Zdaj vidimo zakaj zelenjava gnije in kakšni vse so lahko razlogi. Vsekakor pa upoštevajte naslednje.

Nikoli ne shranjujte poškodovane zelenjave saj bo ta pričela nemudoma gniti. Če je ne nameravate kmalu porabiti v kuhinji, jo raje razrežite, blanširajte in zamrznite. Lahko pa zamrznete tudi že pripravljene jedi ali omake iz te zelenjave kar vam bo v prihodnosti prihranilo kar nekaj časa za pripravo kosila.

Tagovi:

Više članaka