Zimske ali celoletne pnevmatike?

Zimske ali celoletne pnevmatike?

Kako izbrati pnevmatike?

Pnevmatike so ključen del vsakega vozila, saj predstavljajo edini stik z voziščem. Dobro vemo, da to ni vedno idealno. Lahko je suho, a zdelano in razpokano, morda dežuje ali pa se na cesti nahaja celo sneg. Prav zato nikakor ni vseeno kakšne pnevmatike imamo nameščene na vozilu. Poznamo tri vrste pnevmatik in sicer; letne, zimske ter celoletne. Za slednje je dolgo časa veljalo, da ne obstajajo, a dejansko jih imamo na voljo.

Letne gume so znane po tem, da so izdelane iz posebne mešanice materiala, ki omogoča dober oprijem in nizko obrabo pri višjih temperaturah. V primeru dežja ključno vlogo odigra profil gume katerega naloga je, da vodo s cestišča odvaja preko izrezanih kanalov. Težava pa nastane, kadar se profil obrabi do te mere, da kanali ne zmorejo več opravljati svoje naloge. Takrat na cesti nismo varni, saj vozilo drsi po vozišču in nima skoraj nobenega oprijema kar je še izraziteje ob naglem zaviranju.

Kaj pa zimske pnevmatike?

Za zimske pnevmatike velja, da so nekoliko bolj robustne in še mehkejše od letnih. Ker so zimske temperature precej neprijazne do gume in ta postane trda, je ključno, da pnevmatike za zimo uspejo zadržati dovolj oprijema s cestiščem tudi v primeru, ko se znajdejo v snegu, plundri ali blatu. Letne gume vsekakor niso primerne za vožnjo pozimi, zato je ključnega pomena, da jih s 15.11. zamenjamo za zimske. V nasprotnem primeru nas lahko čaka tudi kazen ob policijski kontroli.

Zima je specifičen del leta, ko je na cestah še kako pestro. Plugi čistijo vozišče, avtomobili pa skušajo najti idealne linije za vožnjo po snegu. Le mala neprevidnost in že se lahko pripeti prometna nesreča. Ključen faktor pri tem so seveda gume, ki morajo opravljati svojo nalogo, voznik pa se mora znati prilagoditi razmeram in se obenem zavedati dejstva o tem kakšne gume ima na vozilu nameščene. Pogum v zimskem času ne velja nič.

Celoletne pnevmatike

Oznake takšnih gum so navadno M+S kar pomeni Mud And Snow (blato in sneg). Gre za tako imenovane celoletne pnevmatike za katere se je pred časom trdilo, da sploh ne obstajajo. V resnici je tako, da takšne pnevmatike lahko imamo na vozilu skozi celo leto, saj nam to omogoča zakon. Vendarle pa je bolj pametno misliti na varnost v prometu in se zavedati, da takšne gume vendarle niso najbolj primerne za vse vozne razmere.

Še nekako najbolj primerne so za vožnjo po urbanih mestnih središčih kjer so površine zgledno očiščene ter v krajih kjer navadno ne zapade veliko snega. V primeru, da ste voznik, ki je pogosto v avtomobilu in mora na pot ne glede na vremenske razmere, pa bo še vedno bolje, da uporabljate ustrezne gume. Res je, strošek je takšen, da so včasih potrebni celo hitri krediti, da bi imeli na razpolago vedno ustrezne gume, a tako pač je.

Tagovi:

Više članaka