Ali so gobe zdrave

Ali so gobe zdrave

Ali so gobe zdrave?

Tokrat se bomo dotaknili ene zelo okusne teme, ki ji rečemo gobe. Gobe rastejo v naših gozdovih in jih je na voljo nešteto vrst. Seveda niso vse užitne, a večina vendarle. Gobe so na ta način brezplačne in jih lahko nabere vsakdo, ki jih seveda pozna in ve koliko jih sme nabrati. Ampak, ali so gobe zdrave?

Za vse ljubitelje gob imamo sijajno novico. Gobe niso le zelo dobrega okusa v različnih receptih, pač pa so tudi zelo zdrave. V nadaljevanju vam povemo nekaj več okoli tega kot tudi katere gobe jesti in na kakšen način, da ne boste prekoračili tiste pametne meje uživanja gob. Ni več vprašanje ali so gobe zdrave, le še kako jih bomo jedli.

V gobah najdemo veliko selena, pa fosforja, kalija, bakra in kopico pomembnih vitaminov za naše telo. Če se sprašujete na kakšen način so gobe zdrave in kje se najbolje izkažejo, potem omenimo vsekakor zdravje naših možganov, a še veliko tega poleg.

Ali so gobe zdrave za vse ljudi?

Gobe so zdrave, to smo že ugotovili, povedali pa smo tudi, da z njihovo uporabo v prehrani seveda ne gre pretiravati. Gobe so namreč dokaj težko prebavljive in lahko na tem področju naredijo nekaj težav tudi popolnoma zdravim ljudem. Seveda pa se določenim, ki imajo kakšne zdravstvene težave, uživanje gob odsvetuje. Vprašanje ali so gobe zdrave ali ne tako dobi popolnoma novo dimenzijo.

Vsekakor ne gre z gobami hraniti dojenčka. Pa tudi pri majhnih otrocih je potrebno biti previden. O tem ali so gobe zdrave tudi za otroke so mnenja deljena, velja pa nekako, da jih na njihov jedilnik vpeljemo karseda pozno. Morda bi bilo še najbolje, če bi si rekli, da so gobe neka vrsta začimbe in na ta način z njimi res ne bi pretiravali, zgolj poskrbeli za dober okus.

So vas stari starši ali morda starši prestrašili, da se gob ne sme pogrevati? To seveda ne drži, zato lahko vsekakor pogrejete gobovo omako z zrezki tudi za večerjo, če ste jih imeli ravno za kosilo.

Ali so gobe zdrave in za kaj vse?

O tem ali so gobe zdrave ali ne smo povedali že kar precej. Sedaj pa pokukajmo še na področja kjer zelo dobro vplivajo na naše zdravje. Omenili smo možgane in to res drži. Že nekaj 100 gramov gob tedensko bo preprečilo degenerativne spremembe na vaših možganih in jih tako zaščitilo pred morebitnimi posledicami.

V zadnjem času smo se precej naposlušali glede vitamina D kako zelo nam ga primanjkuje še posebej pozimi in kako pomemben je ta “sončni” vitamin za naše splošno dobro počutje. V gobah ga boste našli kar nekaj zato, dober tek! Se sprašujete ali so gobe zdrave vsak dan? Seveda ne. Povedali smo že, da gre za dokaj težko hrano, zato si jih res privoščite v manjših količinah.

Povejmo še, da so gobe dobre za naše kosti, za mladosten videz in celo za srce saj posrbijo za to, da se v našem telesu ne nahaja preveč slabega holesterola. Odlično kajne?

Tagovi:

Više članaka

Kako negovati kožo

Kako negovati kožo

Ko govorimo o negi kože se moramo pri tem zavedati, da gre za naš največji organ, ki prekriva naše telo in nas ščiti pred zunanjimi vplivi in poškodbami vitalnih notranjih organov. A tudi koža mora os

Po 40-em letu

Po 40-em letu

Če se nahajate v nekem obdobju, ko vas skrbijo leta in niste prepričani ali ste še mladi, ali pa že nekoliko starejši povejmo najprej nekaj dobrega. Življenjska doba ljudi na tem planetu se konstantno