Kakšen denar poznamo

Kakšen denar poznamo

O tem kakšen denar poznamo

Ko se sprašujemo o tem kakšen denar poznamo, imamo v mislih različne oblike denarja. Pa ne samo papirnatih bankovcev in kovinskih kovancev, pač pa tudi druge vrste denarja. Ne veste katere so to? Morda ne, morda pa veste a ta hip na to ne pomislite. Kot boste kmalu videli poznamo kar nekaj vrst denarja.

Nekoč, ko denarja v današnji obliki še niso poznali, so trgovali z dobrinami čemur pravimo menjava. Kmet je za kilo krompirja dobil zrezek, ali pa nekaj soli oziroma sladkorja. V tistih časih je bilo najdražje priti do začimb, ki so jih uvažali iz vzhoda. To kakšen denar poznamo danes pa je nekaj povsem drugega.

Še pred tem je bilo v veljavi nakupovanje s kovinami kot sta zlato in srebro. Vse skupaj je bilo premalo natančno in preveč okorno, zato je na koncu nekdo (predvideva se da Turki) izumil denar in natančne denarne enote. Ideja o denarju se je kmalu razširila tudi drugod po svetu.

Kakšen denar poznamo iz preteklosti?

O tem kakšen denar poznamo iz preteklosti, lahko rečemo, da zares pisano paleto denarja. O tem bi vedeli največ povedati numizmatiki, ki dejansko zbirajo star denar in imajo pri sebi zavidljive kolekcije velikih vrednosti. In še malo o tem koliko je denar vreden. Ko govorimo o bankovcih gre zgolj za kos potiskanega papirja.

Vrednost temu bankovcu daje samo posamezna država, ki ureja bančno politiko in priznava njegovo vrednost. A star denar, ki ga hranijo numizmatiki ima lahko neprecenljivo vrednost za zbiralce po svetu. In kakšen denar poznamo danes? Ste vedeli, da lahko denar oziroma valuto, ki je bila ukinjena še vedno menjate v banki za trenutno valuto?

Torej stare tolarje in celo nemške marke. Tu in tam se še vedno dogaja, da v kakšni zapuščini ali stari hiši najdejo večje količine pretečenega denarja, ki ni več v obtoku. Prav zato je ta možnost še vedno odprta in seveda tudi še kako dobrodošla.

In kakšen denar poznamo danes?

O denarju iz preteklosti smo že nekaj povedali, sedaj pa poglejmo še kakšen denar poznamo danes. Poleg prej omenjenih bankovcev in kovancev povejmo, da danes živimo v družbi, ko države nimajo več svojega denarja. Vsaj ne vse. En dober primer je seveda Evropska Unija, kjer države znotraj nje za plačilo uporabljajo evro.

A fizičen denar ni edini, ki obstaja. Kakšen denar poznamo kot ne fizičen denar? Virtualnega ali kriptovalute seveda. Govorimo o bitcoinu, etru in drugih virtualnih valutah, ki so se konkretno zajedle v naše finančno poslovanje. Čeprav bankam to seveda ni všeč, ker nad njimi nimajo nadzora, pa je masa enostavno naredila svoje.

Pripravljajo se razne regulacije glede uporabe kriptovalut kot tudi plačevanje davkov glede na zaslužek z njimi. Kot vidimo je oblast vedno tista, ki nazadnje nekako dovoli in nadzoruje plačilne sisteme. Ali bodo kriptovalute nekoč edino plačilno sredstvo in ali bodo tako prosto dostopne kot je bilo sprva mišljeno, pa bomo šele videli.

Tagovi:

Više članaka