Postopno varčevanje za težke čase

Postopno varčevanje za težke čase

Postopno varčevanje za težke čase

Da je varčevanje nekaj česar se izredno težko lotimo, ni nič novega. Dejstvo je, da dandanes redkokdo zasluži tako dobro, da bi si lahko privoščil vse kar potrebuje in še nekaj malega dal na stran. Je pa seveda varčevanje ključno, če želimo v starosti normalno živeti. Pokojnine so slabe in pričakovati, da bomo od nje normalo preživeli ni preveč realno. Bolje je nekaj malega vse življenje dajati na stran tudi za nepredvidljive situacije.

Vsem dobro znane so različne okvare, računi in zapadle terjatve zaradi katerih so včasih potrebni celo hitri krediti. V tem primeru gre seveda za trenutno rešitev, a je treba nato takšen kredit redno odplačevati kar lep čas. Če že ne gre drugače naj bo vsaj hitri kredit z ne več kot 12-imi obroki. Tako bo posojilo cenejše in precej hitreje odplačano. Nekateri kredit najamejo, da denar vložijo na borzo, zaslužijo in ga nato namenijo v sklad za pokojnino. A to vendarle ni tako preprosto.

Ko je varčevanje nujno

Če živite sami, potem veste kako težko je shajati čez mesec, kaj šele, da bi si privoščili kaj posebnega, morda šli na poletni dopust. Lahko pa seveda k temu pripomore varčevanje, ki je namenjeno določenemu cilju. Če se recimo odločite, da boste varčevali za nakup česa posebnega ali zgolj za oddih na morju lahko to storite na svoji banki kjer sklenete vezano varčevanje. To pomeni, da denarja ne boste mogli dvigniti in zapraviti pred določenim datumom.

Nujno je varčevati tudi v težkih časih. Živeti iz meseca v mesec je precej nevarno. To pomeni, da pred plačo ni vžepu niti enega evra. Kaj hitro se namreč pripeti, da pride do kakšnega nujnega izdatka, vi pa si ga ne morete privoščiti. Takrat navadno trpijo redne položnice in kar naenkrat ugotovite, da niste plačali dodatnega zavarovanja ali česa drugega. Naj bo še tako težko dati nekaj denarja na stran, to vendarle storite in boste precej bolj mirno zrli v prihodnost.

Načini za varčevanje

Obstajajo načini za varčevanje na katere mogoče niti pomislili ne bi. Preden rečete, da tega ne zmorete, pomislite še enkrat. Ste morda kadilec? Koliko pokadite na mesec? V resnici lahko kadilec v zrak izpusti sto ali celo več evrov vsak mesec pa niti ne pomisli na to. Kaj pa alkoholne pijače in druge nepotrebne, celo škodljive razvade? V tem primeru bi bilo varčevanje celo zdravo za vas. Če na hitro izračunamo, vidimo, da lahko kadilec, ki občasno tudi pije alkoholne pijače, na mesec prihrani zelo veliko denarja.

Celo toliko, da si z njim kupi nov avto na obroke ali pa ta denar daje na stran in ga porabi kje drugje. Prihranite lahko tudi z bolj odgovorono porabo električne energije doma. Ugašajte luči v prostorih kjer jih takrat ne potrebujete, poleti v pripeki spustite rolete namesto, da bi prižgali klimo, pozimi pazite, da boste toploto zadržali v stanovanju in je ne izpuščali ven skozi odprta vrata, okna in podobno.

Tagovi:

Više članaka