Zakaj jesti oreščke

Zakaj jesti oreščke

Se sprašujete zakaj jesti oreščke?

Če ste v medijih velikokrat zasledili nasvete v smeri prehrane z orehi, pistacijami in podobno in se sprašujete zakaj jesti oreščke, vam razložimo v nadaljevanju. Ko govorimo o oreščkih povejmo, da ne gre zgolj za okusen prigrizek, ki se ga kar ne moremo naveličati. Če jih jemo z glavo, bomo jedli tudi zelo zdravo.

Morda tega še niste vedeli, a različni oreščki so polni vlaknin in zelo radodarni z maščobami, ki jih naše telo nujno potrebuje. Kot verjetno veste vse maščobe seveda niso nezdrave. In prav tiste zdrave se nahajajo v oreščkih. Ko se vprašate zakaj jesti oreščke, pomislite na svoje srce in ožilje.

Prav temu delu še kako pripomorejo maščobne kisline omega 3, ki pa ob tem, da izredno pozitivno delujejo na zdravje in stanje srca, hkrati preprečujejo nastanek več vrst raka. Med drugim tistega na prostati, ki ga imamo za “moškega in “ženskega”, ki je seveda rak dojk. Vsekakor, pa boste z oreščki poskrbeli še za marsikaj drugega.

Zakaj jesti oreščke in koliko?

Seveda je tudi vseh dobrih stvari lahko enkrat preveč, zato ni najbolj pametno, da bi se prehranjevali zgolj še z oreščki. Za začetek povejmo, da imajo različni oreščki različno bogato sestavo, hkrati pa nekako velja, da jih moramo jesti na pest. Zakaj jesti oreščke vemo, povejmo pa še kaj pomeni “na pest”.

Gre za izraz količine oreščkov, ki jih je zdravo pojesti. Ena pest mešanih oreščkov bo namreč zadostila potrebam vašega telesa po različnih učinkovinah, ki jih skrivajo v sebi. Tako si jih lahko privoščite za malico, morda za zajtrk posujete na kosmiče, ali pa premostite volčjo lakoto, ki se pojavi čez dan. Ampak zakaj jesti oreščke, če lahko jemljemo tudi prehranska dopolnila?

Tu bodimo kar takoj jasni kot je le mogoče. Najbolj kvalitetne vitamine, minerali, maščobne kisline in druga esencialna hranila boste svojemu telesu dostavili z ustrezno prehrano. Ker je prav omega 3 zelo pomemben del teh in ga navadno zaužijemo premalo (ribe), je zelo pametno, da sežemo po oreščkih.

Zakaj jesti oreščke in katere?

Ko se vprašamo zakaj jesti oreščke, je odgovor zato, ker so zdravi in okusni. A vendarle nas zanima tudi katere oreščke jesti, saj menda niso vsi enako zdravi? Morda vsi oreščki, ki jih bomo našteli niti niso zares oreščki, a jim tako pravimo. Vendarle pa ne glejmo tako dlakocepsko saj je pomembneje, da jemo zdravo.

Pistacije denimo niso oreščki, a jih poznamo na ta način in so tudi velikokrat primešane različnim mešanicam. Pistacija je v resnici sadje, a bolj pomembno je, da na telo deluje antioksidativno in dobrodejno za zdravje srca. Prej smo omenili omega 3 maščobne kisline. Teh boste največ našli kar v jedrcih navadnega oreha. Zdaj vidite zakaj jesti oreščke. In ne le za srce, veliko dobrega boste storili tudi za videz svoje kože, las in nohtov.

Jejte tudi brazilski oreh, ki je bogat s selenom in preprečuje nastanek raka na prostati. Tudi mandlji so zelo zdravi. Vsekakor pa kupujte oreščke, ki so pridelani na ekološki način.

Tagovi:

Više članaka

Kako negovati kožo

Kako negovati kožo

Ko govorimo o negi kože se moramo pri tem zavedati, da gre za naš največji organ, ki prekriva naše telo in nas ščiti pred zunanjimi vplivi in poškodbami vitalnih notranjih organov. A tudi koža mora os

Po 40-em letu

Po 40-em letu

Če se nahajate v nekem obdobju, ko vas skrbijo leta in niste prepričani ali ste še mladi, ali pa že nekoliko starejši povejmo najprej nekaj dobrega. Življenjska doba ljudi na tem planetu se konstantno