Pomembni znanstveniki

Pomembni znanstveniki

Kdo so bili pomembni znanstveniki?

Ko se vprašamo kdo so bili pomembni znanstveniki in kaj so pomembnega naredili za ta svet, povejmo da je teh imen kar nekaj. Verjetno ste že ničkolikokrat brali o Tesli, pa Einsteinu in drugih genijih sodobnega časa. Povedati pa moramo, da znanstveniki niso z nami od včeraj, pač pa so obstajali tudi v daljni zgodovini.

Prav enako je pomembno odkritje učinkovanja pare, ko zavre voda in na ta način ustvari energijo, kot tudi izumitelj prvega parnega stroja. Da je para lahko energija za delovanje različnih naprav pa so odkrili že v stari Grčiji. Seveda niso imeli tehnološkega znanja in materialov, da bi to znanje izkoristili, a kljub temu moramo reči, da so pomembni znanstveniki živeli tudi takrat.

Moramo pa vedeti, da so se tedanji in kasnejši znanstveniki znašli tudi na precej spolzkem terenu. Kljub svojemu neverjetnemu umu in talentu za opazovanje narave, ter raziskovanju, so se velikokrat znašli v nevarnosti, saj oblastniki ali cerkev teh reči enostavno niso razumeli in so jih imeli velikokrat za čarovnijo kar pa je bilo lahko sankcionirano tudi s smrtjo.

Pomembni znanstveniki skozi zgodovino

Pomislimo samo na Nikolaja Kopernika, ki je bil rojen leta 1473 (umrl leta 1543) in je bil v času močne rimskokatoliške cerkve močno na tnalu zaradi svojih ugotovitev o gibanju nebesnih teles. V času, ko je cerkev in z njo svet verjel, da je Zemlja središče vesolja, si je Kopernik drznil dejati, da to ne drži. Pomembni znanstveniki so morali imeti seveda tudi veliko poguma, da so svoje zamisli obelodanili.

Kopernik je namreč dejal, da se cerkev moti in povedal, da je v središču našega vesolja sonce, Zemlja pa zgolj kroži okoli njega. Potrebno je dodati, da se je s to trditvijo Kopernik zavestno izpostavil celo smrti, ki je bila v tistem času zagrožena za vse krivoverce. A Pomembni znanstveniki so prav zaradi tega poguma “pomembni” za nas in našo zgodovino.

Veliko pomembnih odkritij pa se je zgodilo tudi po naključju, a zato še vedno ne smemo zmanjševati pomena samih odkriteljev, ki so prišli do njih.

Kdo so še pomembni znanstveniki?

Pomembni znanstveniki so vsi tisti, ki so s svojimi odkritji krojili tok zgodovine, spreminjali miselost celotnega sveta in pripomogli k razvoju. Brez pogumnih in prodornih znanstvenikov ne bi bilo nikoli industrijske revolucije, ki je tok zgodovine korenito usmerila v smer kjer se nahajamo danes. Zelo pomembna v tem segmentu je tudi električna energija.

Tesla je bil znan po delu z njo in po tem, da je kot genij in čudak izzval v ljudeh različne občutke. A, če mu česa ne moremo oporekati je to dejstvo, da bi se brez njegovih odkritij in izumov svet vrtel precej drugače kot se danes. Vse to so pomembni znanstveniki.

Na srečo danes živimo v času, ko znanstvenikov ne preganjamo, ampak jih vzpodbujamo in jim omogočamo primerno okolje za njihovo delo in odkritja, ki bodo človeštvo ponesla na neko novo raven. Čeprav vsi pogledujemo v prihodnost, pa je enako pomembno znanstveno odkrivanje preteklosti. Kdo smo, od kod prihajamo in zakaj smo tu.

Tagovi:

Više članaka

Možgani kot računalnik

Možgani kot računalnik

Človeško telo je fenomen in še danes, navkljub vsej znanosti in tehnologiji, ki jo premoremo, ne vemo kaj vse se v njem dogaja. Poleg mišic živčnih končičev in presnove nas seveda močno impresionirajo

Znanost in internet

Znanost in internet

Znanost in internet gresta zagotovo z roko v roki. Brez znanosti ne bi bilo interneta, slednji pa je poskrbel, da vse več ljudi ve kaj to znanost je in se z njo tudi ukvarja. Ni potrebno, da si znanst

Znanost in tehnologija

Znanost in tehnologija

Znanost in tehnologija sta izjemnega pomena za napredek človeštva in izboljšanje kvalitete življenja. Če na svetu ne bi imeli znanstvenikov, ki si prizadevajo za nova odkritja in tehnologije, ki jim n