Znanost in tehnologija

Znanost in tehnologija

Znanost in tehnologija

Znanost in tehnologija sta izjemnega pomena za napredek človeštva in izboljšanje kvalitete življenja. Če na svetu ne bi imeli znanstvenikov, ki si prizadevajo za nova odkritja in tehnologije, ki jim nato omogoča odkritja spraviti tudi v življenje in realno uporabo, bi bil naš svet precej drugačen kot je danes.

Znanost je zaslužna za to, da imamo avtomobile, letala, stroje in vse kar je človeštvo kadarkoli izdelalo. Znanstveniki, ki po večini svoja življenja posvetijo določeni veji znanosti pa so tisti, ki jo dvigujejo na nek nov nivo. Znanost in tehnologija ne smeta nikoli zastati in vsi skupaj se moramo truditi, da bo oboje le še napredovalo.

V tem pogledu bomo lahko učinkoviteje poskrbeli tudi za čist zrak in okolje, namesto dreves in lesa uporabljali nove materiale, ter ohranjali vodo čisto in pitno za vse. O vodi bomo nekaj več povedali še kasneje, dodajmo pa le še, da se imamo prav znanosti zahvaliti tudi za inteligenčni preskok.

Znanost in tehnologija v praksi

Povedali smo že kako pomembno je, da sta znanost in tehnologija prepoznani kot ključna dejavnika za dobrobit celotnega človeštva. Da je temu res tako pričajo tudi različni izumi in naprave, ki rešujejo življenja. Ena takšnih naprav je vsekakor naprava za zbiranje vode v krajih kjer le te primanjkuje.

Seveda govorimo o suhih afriških predelih in puščavah, kjer pa ljudje kljub temu živijo. Že pred časom so inovativni znanstveniki izdelali napravo, ki iz zraka s pomočjo ločevanja molekul prideluje vodo. Ta se zbira v posebnem zbiralniku in je v svoji končni fazi povsem pitna. Znanost in tehnologija na ta način rešujeta življenja.

Potem poznamo tudi kopico medicinskih naprav, defibrilator recimo, pa naprave za ohranjanje življenja medtem, ko je človek v komi in še nešteto izjemnih pogruntavščin, ki so danes praktično nepogrešljive. Seveda obstaja tudi teoretična znanost, ki ugiba, a tudi ta dodaja svoj kamenček v mozaik celotne slike, ki nam jo omogoča končna tehnologija.

Znanost in tehnologija sta nepogrešljiva

Res je znanost in tehnologija spreminjata svet na bolje. Da bi tako tudi ostalo je potrebno v oboje vlagati. Tako voljo, znanje kot tudi denar. Znanost je odvisna od zagnanosti mladih ljudi, ki si želijo postati znanstveniki, raziskovati in pomagati do novih odkritij. Da bi bilo tovrstnih znanstvenikov dovolj pa potrebujemo tudi ustrezno izobraževanje.

Poleg tega je potrebno skrbeti za pobude, motivacijo in znanstvenikom zagotoviti primerno okolje za njihovo delo. To pa seveda stane zato je še kako pomembno, da se tega zavedajo posamezne države. Dogaja se namreč, da znanstveniki, kjer znanost in tehnologija nista prioriteta, bežijo v druge države.

Temu rečemo tudi beg možganov. Le zakaj bi svoje znanje, ki smo ga pridobili doma nosili po svetu? Vsakdo bi raje delal doma, a če ni pravih pogojev je odločitev pač selitev. Na vladah posameznih držav je torej, da poskrbijo za ustrezne pogoje in motivacijo ter zadržijo svoje mlade ume doma kjer se lahko še naprej razvijajo.

Tagovi:

Više članaka

Možgani kot računalnik

Možgani kot računalnik

Človeško telo je fenomen in še danes, navkljub vsej znanosti in tehnologiji, ki jo premoremo, ne vemo kaj vse se v njem dogaja. Poleg mišic živčnih končičev in presnove nas seveda močno impresionirajo

Znanost in internet

Znanost in internet

Znanost in internet gresta zagotovo z roko v roki. Brez znanosti ne bi bilo interneta, slednji pa je poskrbel, da vse več ljudi ve kaj to znanost je in se z njo tudi ukvarja. Ni potrebno, da si znanst

Pomembni znanstveniki

Pomembni znanstveniki

Ko se vprašamo kdo so bili pomembni znanstveniki in kaj so pomembnega naredili za ta svet, povejmo da je teh imen kar nekaj. Verjetno ste že ničkolikokrat brali o Tesli, pa Einsteinu in drugih genijih