Znanost in internet

Znanost in internet

Znanost in internet

Znanost in internet gresta zagotovo z roko v roki. Brez znanosti ne bi bilo interneta, slednji pa je poskrbel, da vse več ljudi ve kaj to znanost je in se z njo tudi ukvarja. Ni potrebno, da si znanstvenik, da bi bral znanstvene članke in sledil zadnjim odkritjem na področju razvoja, ki ga poganja prav znanost.

K sreči je internet danes dostopen praktično vsem in povsod, a vse skupaj ne sme biti povsem samoumevno. Za neko nepisano pravilo velja, da je internet v Slovenijo pripeljala doktorica znanosti Borka Džonova Jerman-Blažič in sicer leta1991. Za slovenske spletne strani velja, da nosijo nacionalno domensko končnico. si. Znanost in internet pa prinašata še veliko dobrega.

Današnji internet s svojimi hitrostmi in vsemi neskončnimi informacijami, ki jih ponuja, moderni zannosti nudi udobno zatočišče. Govorimo o podatkih, ki so dostopni vedno in od vsepovsod kot tudi o načinu dela. Ta se velikokrat odvija prav s pomočjo spleta kjer poteka tudi velika večina današnje komunikacije.

Znanost in internet dve ločeni veji istega?

Ko nam na misel padeta znanost in internet se vprašamo od kod izvirata. V resnici pa gre za znanost kakorkoli obrnemo. Tudi internet se še razvija in kaže svoj potencial zato je pomembno, da nad njim bdijo zavzeti raziskovalci in spletni znanstveniki. V zadnjem času glede tega še posebej prednjači ena tematika. Umetna inteligenca!

Če je kaj tako zanimivo, da si niti ne upamo predstavljati kam nas bo pot zanesla, ko sta posredi znanost in internet, je to zagotovo razvoj umetne inteligence. Govorimo o virtualnih možganih, ki se učijo sami od sebe pri tem pa celotno znanje in bazo podatkov jemljejo z interneta.

Tam podatke puščamo njegovi uporabniki. Vse o nas, osebni podatki, pokažemo kaj nas zanima in kaj ne, kaj ljubimo, kaj si želimo. Celo naše skrite fantazije so na spletu na nek način javne. Umetna inteligenca vse te podatke skrbno beleži, shranjuje in procesira. Do neke mere bi lahko rekli, da se tam nekje ustvarja umetni človek.

Znanost in internet ter nesmrtnost

Omenili smo umetno inteligenco in umetnega človeka. Če bo do tega kdaj prišlo in bosta znanost in internet skupaj predstavila bitje nove dobe, se bo človeku slabo pisalo. Prišlo bo namreč do evolucije o kakršni so morda sanjali zgolj najbolj goreči ljubitelji znanstvene fantastike. Vse to nam lahko pokažeta znanost in internet.

In naj vas ne zavede misel, da lahko umetno inteligenco kontroliramo. Njeno bistvo je prav v tem, da nima nikakršnih omejitev, je sposobna procesirati ogromne količine podatkov in nima skrajnega limita kjer bi se morala ustaviti. Se tudi vi sprašujete zakaj smo ji kaj takšnega na začetku sploh dovolili?

V nasprotnem primeru se UI ne bi mogla razviti in pokazati celotnega potenciala, ki ga nudi. Dandanes tudi najbolj ugledni znanstveniki, ki se ukvarjajo z AI in internetom ne vedo povedati kje in kako se bo vse skupaj končalo. Videti je, da gre za velik eksperiment pri katerem vsi skupaj le zadržujemo dih.

Tagovi:

Više članaka

Možgani kot računalnik

Možgani kot računalnik

Človeško telo je fenomen in še danes, navkljub vsej znanosti in tehnologiji, ki jo premoremo, ne vemo kaj vse se v njem dogaja. Poleg mišic živčnih končičev in presnove nas seveda močno impresionirajo

Znanost in tehnologija

Znanost in tehnologija

Znanost in tehnologija sta izjemnega pomena za napredek človeštva in izboljšanje kvalitete življenja. Če na svetu ne bi imeli znanstvenikov, ki si prizadevajo za nova odkritja in tehnologije, ki jim n

Pomembni znanstveniki

Pomembni znanstveniki

Ko se vprašamo kdo so bili pomembni znanstveniki in kaj so pomembnega naredili za ta svet, povejmo da je teh imen kar nekaj. Verjetno ste že ničkolikokrat brali o Tesli, pa Einsteinu in drugih genijih