Balinanje

Balinanje

Kakšna igra je balinanje?

Ko pomislimo na balinanje, pomislimo na igrišče ob kakšnem lokalu na katerem upokojenci preganjajo svoj dolgčas, se družijo in kaj spijejo. A to še zdaleč ni prava slika tega izjemno zanimivega športa. Balinanje se igra tudi povsem profesionalno, v naših krajih pa je prisotno že več kot 100 let.

Pri balinanju gre za igro v kateri lahko igrata dva posameznika drug proti drugemu, ali pa se tvori ekipe po dva ali tri igralce v ekipi. Set krogel je sestavljen iz kovinskih krogel in balina, ki je precej manjši od krogel. Cilj igre je seveda krogle čimbolj približati balinu.

Za primerjavo povejmo, da so balinarske krogle narejene iz kovinskih zlitin in tehtajo okoli enega kilograma medtem, ko je balin lesen in zelo lahek. Krogle v premeru merijo cca 10cm. Kot rečeno ta igra še zdaleč ni samo v domeni starejših igralcev, saj se igra tudi na profesionalni ravni, torej tudi na svetovnih prvenstvih.

Balinanje ima več disciplin

Morda ste na kakšnem igrišču za balinanje opazili igralce, ki so tekmovali med seboj in se za hip ustavili. Takrat ste lahko videli klasičen met krogle, ki naj bi se karseda približala balinu. Če pa ste postali še malce dlje, pa ste lahko ujeli tudi kakšen poseben met, ko je igralec želel kovinsko kroglo zalučati v visokem loku, da bi ta padla na nasprotnikovo kroglo in jo izbila.

Na ta način se seveda nasprotnika oddalji od balina in odvzame točko. A tudi to še ni vse kar balinanje ponuja. Pri tej igri poznamo nekaj različnih disciplin, ki se igrajo tudi na velikih tekmovanjih. Poleg prej opisane igre poznamo še; precizno izbijanje, hitrostno izbijanje in štafetno izbijanje.

Pri hitrostnem izbijanju sodeluje samo en igralec, ki mora v določenem času izbiti karseda veliko postavljenih krogel v lovu na dober rezultat. Pri štafetnem izbijanju seveda sodeluje več igralcev. Pri preciznem izbijanju pa prav tako sodeluje zgolj en tekmovalec.

Rekreativno balinanje

Seveda pa poleg tekmovalnega obstaja tudi rekreativno balinanje. Kadar to poteka na balinarskih igriščih v ničemer ne odstopa od tekmovalnega. Tudi tam se tekmuje pa čeprav morda zgolj za čast in dobro ime. Rekreativno balinanje pa na drugi strani lahko poteka tudi na domačem dvorišču, vrtu, ali na kakšnem pikniku.

Igra se na ulici, lahko pa tudi na travi. Navadno se v teh primerih uporabljajo seti balinarskih krogel, ki so brecej drugačne od profesionalnih. Večinoma so narejene iz plastičnih mas in napolnjene s peskom ali vodo, da se po teži karseda približajo tistim pravim. Zabava je vsekakor zagotovljena.

Da je spremljanje igre bolj zabavno in enostavno ter, da sodelujoči vedno vedo kdo je najbližje balinu, so krogle različnih barv. Navadno gre za rumene, zelene, modre in rdeče. Ni pa to edina možnost, ko govorimo o igri približevanja in zabavi. Na voljo so tudi vsem dobro znani balinarski barvasti ploščki, ki jih redno videvamo na dvoriščih ali pa denimo v kampih.

Tagovi:

Više članaka

Kako izbrati tekaške čevlje

Kako izbrati tekaške čevlje

Preden se podate na svoje prve tekaške kilometre pomislite ali imate vso potrebno opremo. Glede na letni čas boste poleg majice in kratkih hlač potrebovali še kakšno vetrovko in tekaške pajkice. Seved

Kako pričeti z golfom

Kako pričeti z golfom

Če ste se v nekem trenutku odločili, da je dovolj posedanja za računalnikom in bi se radi lotili kakšne aktivnosti, potem ste zagotovo prečesali nekaj različnih možnosti. Pa denimo, da niste pretiran

Kdo je Luka Dončić

Kdo je Luka Dončić

Težko bi komurkoli verjeli, da ne ve kdo je Luka Dončić, a vseeno je zagotovo še kakšen podatek, ki ga o tem neverjetnem fantu in odličnem košarkarju še ne poznate. Luka Dončić je bil rojen 28. 2. 199